Δημοσιεύθηκε στις 15.02.17

Ένα εντυπωσιακό αρχοντικό στο Καϊμακλί έγινε πρότυπο εργαστήρι υφαντικής

Η Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου αναβιώνει την αρχέγονη τέχνη σε ένα υπέροχο διατηρητέο σπίτι του 19ου αιώνα

Δική σας βαθμολογία: 
No votes yet
  • TIME OUT SAYS
  • DETAILS
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

H Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου σπούδασε Art and Design με ειδίκευση στο Textiles/Fashion. Η ειδικότητά της είναι η υφαντική. Έμαθε να χειρίζεται διάφορα είδη αργαλειών στο πλαίσιο των σπουδών της στο Winchester της Αγγλίας. Η θητεία της στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας τής έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει τον παραδοσιακό αργαλειό και γενικά την κυπριακή υφαντική τέχνη.

Αγαπώντας την παράδοση
Η στενή σχέση της υφαντικής με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, την έκαναν να την αγαπήσει, να τη μελετήσει και να τη χρησιμοποιήσει όχι μόνο για αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τα παραδοσιακά υφαντά αλλά και για εντελώς σύγχρονα έργα. Ο αργαλειός έγινε πράγματι ένα εργαλείο μέσω του οποίου εκφράζεται. Μαζί και με τη ζωγραφική, την οποία επίσης αγαπά και με την οποία επίσης καταπιάνεται, δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης από υφαντά, που αποτελούν ένα ιδιόμορφο και αξιοπρόσεκτο πάντρεμα τεχνοτροπιών.

Σε ένα παλιό αρχοντικό
Εργάζεται στο πατρογονικό διατηρητέο σπίτι του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Καϊμακλίου, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Η οικοδομή με τις 7 καμάρες είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της τοπικής αστικής αρχιτεκτονικής. Το σπίτι συντηρήθηκε για να γίνει ένας σύγχρονος χώρος δημιουργίας βασισμένος στην παραδοσιακή υφαντική. Με τον ίδιο τρόπο που αναπλάστηκε το κτίριο, αναγεννήθηκαν και τα σύγχρονα υφαντά καμωμένα στον παραδοσιακό αργαλειό.

Το 'ανθρωπούι' και η Αρήτη
Φτιάχνει θήκες μαξιλαριών, αμπαζούρ, κουρτίνες, σιεμέ και μικρά τραπεζομάντιλα βασισμένα στα παραδοσιακά υφαντά, γνωστά ως 'ρεχτά ασπροπλούμια'. Οι θήκες μαξιλαριών 'Ακάμας' είναι βασισμένες στις θαλασσογραφίες της από την περιοχή των Λουτρών της Αφροδίτης, ενώ το υφαντό έργο με τίτλο 'Ρυθμός', με το οποίο εκπροσώπησε την Κύπρο σε έκθεση μελών του Texere (Textile Education and Research in Europe) στο Kaunas της Λιθουανίας το 2011, αποτέλεσε τη βάση για το ομώνυμο σχέδιο που χρησιμοποιείται σε δύο θήκες μαξιλαριών. Όσο για τα αραχνοΰφαντα σιάλια 'Αρήτη', αυτά είναι βασισμένα στο κοστούμι της βασίλισσας Αρήτης που κατασκεύασε για την παράσταση 'Οδύσσεια' στο Φεστιβάλ Κύπρια '97. Άλλα παραδοσιακά σχέδια που χρησιμοποιεί, σαν πηγή έμπνευσης, είναι το φυθκιώτικο πλουμί 'αθρωπούι', τα λευκονοιτζιάτικα υφαντά και οι κεντητοί 'τσεβρέδες'.

Υφαντά online
Η Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου διατηρεί και online κατάστημα όπου μπορείς να δεις γύρω στις 70 δημιουργίες της, οι οποίες παρουσιάζονται η καθεμιά ξεχωριστά με φωτογραφίες, περιγραφή, αναφορά στην πηγή έμπνευσης, διαστάσεις κ.λπ.

Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου (99475219/ www.Juliastreou.com) Αγ. Βαρβάρας 1, Καϊμακλί, Λευκωσία.

Γράφει η Πόπη Ι. Βακή

DETAILS
Χρήσιμες πληροφορίες:
  • Τηλ. Επικ.:
  • E-mail:
USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

Αυτό τo αναπαλαιωμένο αρχοντικό, με την υπέροχη αυλή, φιλοξενεί ένα μοντέρνο καφενείο
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Αυτό τo αναπαλαιωμένο αρχοντικό, με την υπέροχη αυλή, φιλοξενεί ένα μοντέρνο καφενείο

Το μαγαζί αυτό ουσιαστικά έχει το χαρακτήρα του καφενείου με μία σύγχρονη οπτική

Πρώτες εικόνες από ένα εμβληματικό ξενοδοχείο της Λεμεσού που μόλις ανακαινίστηκε
GUIDE

Πρώτες εικόνες από ένα εμβληματικό ξενοδοχείο της Λεμεσού που μόλις ανακαινίστηκε

Άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, μόλις τις προηγούμενες μέρες κι εμείς σου παρουσιάζουμε τη νέα τ...

4 ολοκαίνουργια σούπερ beach bar, για κοκτέιλ και χορό!
BARS & CLUBS

4 ολοκαίνουργια σούπερ beach bar, για κοκτέιλ και χορό!

Ώρα για coctails στα ολοκαίνουργια beach bar της επαρχίας Αμμοχώστου

Η "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη περιοδεύει το καλοκαίρι στα χωριά

Προσεχώς

Θέατρο
Η "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη περιοδεύει το καλοκαίρι στα χωριά
BACK TO TOP