Δημοσιεύθηκε στις 15.02.17

H γοητεία της ζωής στην Ελλάδα

Μία έκθεση αφιερωμένη στους ζωγράφους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα (1906-1994) και John Craxton (1922-2009) και στον συγγραφέα Patrick Leigh Fermor (1915-2011)

Λευκωσία
ΕΩΣ22 ΜAΙΟΣ
Δική σας βαθμολογία: 
No votes yet
  • TIME OUT SAYS
  • DETAILS
  • DATE & TIME
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

Όπως γράφει και το δελτίο τύπου της Πινακοθήκης "μέσα από τις εικόνες και τα κείμενα των τριών δημιουργών, η έκθεση επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις συναρπαστικές τους εξερευνήσεις, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, καθώς και την αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής. Το αποτέλεσμα πιστεύεται θα είναι μια γοητευτική επισκόπηση, όχι μόνο της προσωπικότητας και του αλληλένδετου έργου τους, αλλά και των μαγικών όψεων που είχε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους".

Ο Γκίκας, με πατέρα αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού και με μητέρα της γνωστής οικογένειας Γκίκα, είχε την ευκαιρία, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων του στην ιχνογραφία, να σταλεί για μαθήματα τέχνης κοντά στον Βασίλη Μαγιάση και Κωνσταντίνο Παρθένη. Παρόλο που εγγράφεται στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μετακομίζει στο Παρίσι και παρακολουθεί μαθήματα γαλλικής και ελληνικής φιλοσοφίας και αισθητικής στη Σορβόνη. Ο δρόμος τον οδηγεί στα μονοπάτια της ζωγραφικής στην Academie Ranson και στη συνέχεια στη διοργάνωση πολλών εκθέσεων, κυρίως στην Αθήνα και το Παρίσι. Μετακομίζει σε κάποια περίοδο στην Αθήνα και Ύδρα όπου ζει η μητέρα του και σχεδιάζει κουστούμια θεατρικών παραστάσεων. Γράφει άρθρα για τη ζωγραφική, εμφανίζεται σε εκθέσεις χαρακτικής και ζωγραφικής και η φήμη του ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Ασχολήθηκε με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη σκηνογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων και την κριτική τέχνης. Συνέγραψε βιβλία, άρθρα και μελέτες για την Αρχιτεκτονική και την Αισθητική, καθώς και δοκίμια για την ελληνική τέχνη. Η Ύδρα των παιδικών του χρόνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής του, καθώς του επέτρεψε να συνδυάσει στοιχεία γεωμετρικού κυβισμού, αρχιτεκτονικής και φωτός. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι επηρεάστηκε βαθύτατα από το έργο του Ματίς, Μπρακ και Πικάσσο.

Ο John Craxton ήταν, όπως τον ονόμαζαν, νεορομαντικός καλλιτέχνης. Ήταν γιος του μουσικού Harold Craxton για αυτό είχε μια ελευθερία με τις τέχνες. Όταν προσπάθησε να γραφτεί στο Chelsea School of Art θεωρήθηκε πολύ μικρός για να παρακολουθήσει μαθήματα με γυμνές φιγούρες έτσι πήγε σε σχολές στο Παρίσι. Μετά το ξέσπασμα του Παγκόσμιου Πολέμου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο. Επηρεασμένος από τον Samuel Palmer και τον Peter Watson δημιουργεί το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Ταξίδεψε σε διάφορες χώρες όπως Ισπανία, Ελβετία, Κωνσταντινούπολη και Ιταλία όπου καταλήγει στην Κρήτη μετακομίζοντας εκεί και ζώντας ανάμεσα στο Λονδίνο και τα Χανιά. Έκανε την παραγωγή και τα κουστούμια για παραστάσεις του Royal Opera House, έκδωσε περιοδικά, σχεδίασε βιβλία και παρήγαγε λιθογραφίες. Το 1993 ανακηρύχτηκε Βασιλικός Ακαδημαϊκός ενώ λόγω της αγάπης του για τα Χανιά θεωρείτο Βρετανός επίτιμος Πρόξενος.

Ο Patrick Leigh Fermor ήταν βρετανός συγγραφέας , λόγιος και τιμημένος στρατιωτικός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση της Κρήτης κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους συγγραφέας ταξιδιών της εποχής του. Ένας δημοσιογράφος του BBC τον χαρακτήριζε ως Indiana Jones, James Bond και Graham Green.

«Ο Νίκος Χ.-Γκίκας και ο John Craxton συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1945. Ένα χρόνο μετά, ο Craxton επισκέφθηκε την Ελλάδα, εγκαταστάθηκε και συνέχισε να ζωγραφίζει μαζί με τον Lucian Freud. Με ανάλογο τρόπο, ο Patrick Leigh Fermor, που γνώριζε την Ελλάδα από προηγούμενα ταξίδια του, θα την επέλεγε το 1960 ως τόπο κατοικίας του. Η φιλία ανάμεσα στους τρεις άνδρες αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, αφού διήρκησε για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Η Ελλάδα αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της σχέσης τους και συνάμα έμπνευση που φανερώνεται σε κάθε πτυχή του έργου τους".

Γράφει Π.Ι.Β.

DETAILS
Λεβέντειος Πινακοθήκη
Χρήσιμες πληροφορίες:
Οδός Α. Γ. Λεβέντη 5 (πρώην Λεωνίδου), Λευκωσία
Δ-Κ (εκτός Τρ) 10.00-17.00 (Τετ μέχρι τις 22.00)
Διαθέσιμο Parking
Gmap: 
DATES & TIMES USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

Επιστροφή στις αυλές για ποτά στη Λευκωσία
BARS & CLUBS

Επιστροφή στις αυλές για ποτά στη Λευκωσία

Ανοιξιάτικα βράδια με δροσερό αεράκι, ζακετούλα, καλή παρέα για ποτάκι και κοκτέιλ στις αυλές της πο...

Τρώμε κινέζικα σε 22 μαγαζιά της Κύπρου
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Τρώμε κινέζικα σε 22 μαγαζιά της Κύπρου

22 χώροι με εκλεκτό κινέζικο φαγητό σε όλες τις πόλεις  

Μια παγωταρία στη Λεμεσό φτιάχνει donut με γέμιση παγωτού!
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Μια παγωταρία στη Λεμεσό φτιάχνει donut με γέμιση παγωτού!

Θες παγωτό, Donut ή και τα δύο σε ένα;

Ο Πάνος Μουζουράκης έρχεται για μια εμφάνιση στο Σκαλί

Προσεχώς

Μουσική
Ο Πάνος Μουζουράκης έρχεται για μια εμφάνιση στο Σκαλί
BACK TO TOP