Δημοσιεύθηκε στις 15.03.17

10 χωριά της Κύπρου με λιγότερους από 20 κατοίκους

Μακριά από τα αστικά κέντρα, κάπου στην ορεινή Κύπρο, ξεχασμένα από τους περισσότερους, σχεδόν ερειπωμένα  με μία δικής τους κρυμμένη ομορφιά 

Δική σας βαθμολογία: 
Average: 5 (1 vote)
  • TIME OUT SAYS
  • DETAILS
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

Πολλά χωριά της Κύπρου κινδυνεύουν σήμερα να ερημώσουν και να μείνουν χωρίς κατοίκους εξαιτίας της συνεχιζόμενης μείωσης του πληθυσμού τους.

Η αστυφιλία αλλά και η έλλειψη κινήτρων οδηγεί τους μόνιμους κατοίκους των μικρών κοινοτήτων και ειδικά τους νέους να μετακινούνται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα πολλά χωριά να κινδυνεύουν να διαγραφούν από τον χάρτη.

Το 2011 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη απογραφή πληθυσμού της Κύπρου και η Στατιστική Υπηρεσία μας έδωσε αποκαρδιωτικά αποτελέσματα για το μέλλον των χωριών του νησιού.

Συγκεκριμένα η έρευνα αυτή έχει δείξει ότι 120 χωριά σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου έχουν σήμερα πληθυσμό κάτω των 100 κατοίκων.

Μέσα από αυτή τη λίστα των 120 χωριών το Time Out βρήκε τα 10 με τους λιγότερους που ο αριθμός τους είναι μικρότερος των 20 κατοίκων.


Άγιος Μάμας, χωριό Αληθινού. Φωτογραφία: ix-andromeda.com 

Αληθινού, επ. Λευκωσίας
9 κάτοικοι

Σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από τον Πολύστυπο, στις όχθες του παραπόταμου της Περιστερώνας και σε υψόμετρο 930 μέτρων στη περιοχή Πιτσιλιάς, βρίσκεται το χωριό Αληθινού. Το Αληθινού είναι ένα γραφικό χωριουδάκι με λιγοστούς κατοίκους σήμερα. Το όνομα του το χωριό το πήρε από τον πρώτο οικιστή του που είχε το επίθετο Αληθινός. Έτσι αρχικά ονομαζόταν του Αληθινού και αργότερα το Αληθινού. Πιστεύεται ότι κτίστηκε πριν την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους το 1570. Το χωριό είναι κτισμένο σ ΄ένα τραχύ και απότομο βουνίσιο τοπίο, που δεν αφήνει περιθώρια παρά μόνο για περιορισμένες καλλιέργειες.


Φωτογραφία: ix-andromeda.com 

Κούρδαλι, επ. Λευκωσίας
10 κάτοικοι

Το χωριουδάκι Κούρδαλι βρίσκεται στην περιοχή Σολέας, στην κοιλάδα του ποταμού Ατσά και γειτονεύει με το χωριό Σπήλια. Στο χωριό υπάρχουν δύο υπεραιωνόβιες ελιές 500 ετών και ο ναός του χωριού που είναι αφιερωμένος στην Παναγία είναι κτίσμα του 16ου αιώνα.

Κάτω Κουτραφάς, επ. Λευκωσίας
17 κάτοικοι

Το χωριουδάκι Κάτω Κουτραφάς βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, κοντά στον Αστρομερίτη.  Πρόκειται για μια εγκαταλελειμμένη κοινότητα, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι της σήμερα ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Το 1963 ο Κάτω Κουτραφάς είχε τους περισσότερους κατοίκους στην ιστορία του που ήταν 76. Από τότε οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το χωριό, με αποτέλεσμα σήμερα να μην ξεπερνούν τους 17.

Λαζανιά, επ. Λευκωσίας
13 κάτοικοι

Σήμερα στο γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λευκωσίας που γειτονεύει με τα χωριά Γούρι και Φικάρδου γυρίζεται η καθημερινή σειρά εποχής του Σίγμα «Γαλάτεια». Πολύ κοντά στο χωριό, λιγότερο από 10 χιλιόμετρα βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Μαχαιρά ενώ η διαδρομή στην περιοχή είναι μαγευτική όλες τις εποχές του χρόνου. Τελευταία λειτουργεί στο χωριό και ένα ταβερνάκι, η Μαγεία Λαζανιάς (96530129) που κάθε Κυριακή προσφέρει πλούσιο μπουφέ με 16 ευρώ το άτομο.

Μηλικούρι, επ. Λευκωσίας
17 κάτοικοι

Το χωριό Μηλικούρι είναι κτισμένο στην ορεινή περιοχή του Τροόδους, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων και είναι η πιο κοντινή κοινότητα στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου. Ανήκει διοικητικά στην επαρχία Λευκωσίας και γεωγραφικά στο διαμέρισμα της Μαραθάσας. Το χωριό διαθέτει ξενώνες (99620068), μονοπάτι της φύσης 2,5 χιλιομέτρων, 2 καφεστιατόρια και ιστοσελίδα όπου μπορείς να μάθεις τα πάντα για αυτό το μικρό χωριουδάκι της Κύπρου.

Φιλούσα Κελοκεδάρων 
17 κάτοικοι

Η Φιλούσα (Κελοκεδάρων) απέχει 40 χλμ απο την Πάφο και το ίδιο απο τη Λεμεσό. Από τα πρώτα χωριά της κοιλάδας Διαρίζου 15 χλμ ΝΔ των Πλατρών στη περιοχή Ομόδους – Άρσους. Γειτονεύει με τα χωριά Πραιτώρι, Κέδαρες και Άγιο Νικόλαο. Η αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία για το χωριό είναι το 1567. Διασώζεται επιστολή του «Μπερνάνδη της Μαριούς» προς τις τότε ενετικές αρχές. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που είναι η παλιότερη της περιοχής.

Λιβάδια Πιτσιλιάς, επ. Λευκωσίας
18 κάτοικοι

Τα Λιβάδια είναι ένα μικρό χωριουδάκι της Πιτσιλιάς, κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτω από την ψηλή βουνοκορφή της Μαδαρής, που είναι η δεύτερη σε ύψος βουνοκορφή της Κύπρου μετά τον Όλυμπο.


Φωτογραφία: ix-andromeda.com 

Κλωνάρι, επ. Λεμεσού
18 κάτοικοι

Πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι της επαρχίας Λεμεσού για το οποίο δεν υπάρχουν και πολλά στοιχεία. Γνωρίζουμε ότι απέχει 27 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και στην απογραφή του 2011 είχε 18 μόνιμους κατοίκους. Γειτονεύει με τα χωριά Βίκλα, Κελλάκι, Ακαπνού, Επταγώνεια και Σανίδα.

Μοσφίλι, επ. Λευκωσίας
20 κάτοικοι

Το χωριό Μοσφίλι βρίσκεται στην ακριτική περιοχή Τηλλυρίας, πολύ κοντά στο χωριό Κάτω Πύργος.

*Τα στοιχεία βασίζονται στην έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας του 2011.
**Κεντρική φωτογραφία Γιώργος Μιχαήλ, χωριό Λαζανιά. 

DETAILS
Χρήσιμες πληροφορίες:
  • Τηλ. Επικ.:
  • E-mail:
USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

8 πολύ καλοί λόγοι για να πας στον Φαρμακά το σαββατοκύριακο
GUIDE

8 πολύ καλοί λόγοι για να πας στον Φαρμακά το σαββατοκύριακο

Μία μίνι εκδρομή μέχρι τον πανέμορφο Φαρμακά της επαρχίας Λευκωσίας αυτό το σαββατοκύριακο 

Η Cyprus Airways προσφέρει δωρεάν εισιτήρια στους επηρεαζόμενους επιβάτες της COBALT
GUIDE

Η Cyprus Airways προσφέρει δωρεάν εισιτήρια στους επηρεαζόμενους επιβάτες της COBALT

Η Cyprus Airways εκφράζει τη λύπη της για την αναστολή των εργασιών της εταιρείας Cobalt και τη συμπ...

Παραμυθούπολη Χριστουγέννων: μάθε πότε ανοίγει τις πόρτες της
THINGS TO DO

Παραμυθούπολη Χριστουγέννων: μάθε πότε ανοίγει τις πόρτες της

Μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες για την Παραμυθούπολη των Χριστουγέννων στο Στρόβολο και σου τις μ...

Η επιτυχημένη "Ειρήνη" του Αριστοφάνη ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο

Προσεχώς

Θέατρο
Η επιτυχημένη "Ειρήνη" του Αριστοφάνη ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο
BACK TO TOP