Δημοσιεύθηκε στις 13.08.18

8 χωριά που αξίζει να τα επισκεφτείς για την ταβέρνα τους

Μικρά χωριουδάκια της Κύπρου που έγιναν σήμερα και προορισμοί γεύσης 

Δική σας βαθμολογία: 
Average: 4.3 (3 votes)
  • TIME OUT SAYS
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

Πόσες φορές δεν αποτέλεσε για σένα αφορμή για εκδρομή σε κάποιο χωριό της Κύπρου η ταβέρνα της κοινότητας. Κάποιες από αυτές τις ταβέρνες αποτελούν και ανακάλυψη του Time Out οι οποίες μάλιστα κέρδισαν και το βραβείο καλύτερης ταβέρνας στα Eating Awards.

Σπήλια, επ. Λευκωσίας
Ταβέρνα 'Το Σάμα'
> Το χωριό
: Βρίσκεται στην περιοχή της Σολέας στην κοιλάδα του ποταμού Ατσά και συνορεύει με το χωριουδάκι Κούρδαλι που θεωρούνται σήμερα κοινή κοινότητα.
> Τι να δεις: Ο ναός της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσα. Είναι το αρχαιότερο μνημείο της κοινότητας Σπηλιών-Κουρδάλων. Κτίστηκε το 16ο αιώνα από το διάκονο Ιωάννη Κουρδάλη. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι ένας τρίκλιτος ναός, με ξύλινους πεσσούς και δοκούς, που υποβαστάζουν μια ξύλινη στέγη, που καλύπτεται με παραδοσιακά επίπεδα κεραμίδια. Είναι ο μοναδικός ναός της Σολιάς με ξύλινους πεσσούς. Μοναδικό επίσης χαρακτηριστικό είναι πως αρχαία του δοκάρια και τα υποστηρίγματά τους είναι ζωγραφισμένα ή σκαλισμένα πολύχρωμα.

Ταβέρνα: Τα χωριά Σπήλια-Κούρδαλι ανάμεσα σ' άλλα είναι γνωστά για την παραδοσιακή κυπριακή ταβέρνα που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κυπριακό σπίτι. Πρόκειται για το ταβερνάκι 'Το Σάμα' που σερβίρει πλούσιο μεζέ με 14 ευρώ το άτομο και νόστιμα είδη σχάρας. Η ταβέρνα ανοίγει Πέμπτη με Κυριακή. (22519559).

Πελένδρι, επ. Λεμεσού
Το Συμπόσιο
> Το χωριό:
Το Πελένδρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και σημαντικότερα από ιστορικής πλευράς χωριά της Πιτσιλιάς. Είναι χτισμένο στα δυτικά άκρα της Πιτσιλιάς και ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά-Σαϊττά.
> Τι να δεις: Στο Πελένδρι βρίσκεται το Οινοποιείο Τσιάκκας όπου μπορείς να προγραμματίσεις μία επίσκεψη και να δοκιμάσεις τα υπέροχα κρασιά του (25991080).
Θα επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας Καθολικής, κτίσμα του 17ου αιώνα, αλλά και το φερώνυμο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, κτίσμα του 12ου αιώνα, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Αν είσαι φυσιολάτρης θα πας στον Εκδρομικό Χώρο του Πελενδρίου, θα περπατήσεις τα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης για να απολαύσεις την πλούσια βλάστησή του.

Ταβέρνα: Για φαγητό, κλείσε οπωσδήποτε θέση στην παραδοσιακή ταβέρνα 'Συμπόσιο' (99404348) για πλούσιους κυπριακούς μεζέδες από οβιολογικά κρέατα, οφτό κλέφτικο και παραδοσιακό ψωμί σε φούρνο με ξύλα, μαγειρευτά φαγητά της ημέρας και άγρια χόρτα εποχής.

Βουνί, επ. Λεμεσού
Η ωραία Ελλάς
Το χωριό:
Το Βουνί, ένα γραφικό χωριό με λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια με ξύλινες πόρτες, μεγάλα παράθυρα, στενά μπαλκόνια και εσωτερικές αυλές, με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού, στην περιφέρεια των κρασοχωριών. Το χωριό απλώνεται σε μια πλαγιά με κλίση προς τα νότια. Το τοπίο χωριού είναι εντυπωσιακό με τις ψηλές κορυφές του που φθάνουν στα 1153 μ. στη Μούττη του Αφάμη, βόρεια του οικισμού, και τις κοίτες των ποταμών Χαποτάμι στα δυτικά και Κρυός Ποταμός στα ανατολικά.Ταβέρνα: Το χωριό Βουνί είναι ιδιαίτερα γνωστό και για την ταβέρνα του 'Η ωραία Ελλάς'. Ένα πετρόκτιστο παλιό κυπριακό σπίτι της αγροτικής Κύπρου μετατράπηκε σε μία όμορφη ταβερνούλα με πιάτα ελληνικής κουζίνας και νόστιμη σχάρα. (25944328)

Βαβατσινιά, επ. Λάρνακας
Ταβέρνα Βαβατσινιά (Τάκης)
> Το χωριό:
Η Βαβατσινιά της ορεινής Λάρνακας, με τα πευκόφυτα δάση, τα στενά δρομάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική προσφέρεται για βόλτες και χαλάρωση κοντά στη φύση. Βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Τροόδου και στα νότια του δάσους του Μαχαιρά, σε υψόμετρο 840 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βορειοδυτικά των Λευκάρων σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.
> Τι να δεις: Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες και τρία ξωκκλήσια τα οποία μπορείς να επισκεφθείς. Οι λάτρεις της φύσης πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν στο Μονοπάτι της Αθασιάς, το οποίο θα βρείς στα βόρεια του χωριού. Διαβαίνοντας το μονοπάτι, προς στο τέλος του θα βρεις τη Σπηλιά της Αθασιάς. Η περιοχή όπου βρίσκεται η σπηλιά ονομάζεται Κακάρματα και ανήκει στο δάσος Μαχαιρά. Η σπηλιά ανοίχτηκε επί Φραγκοκρατίας, για ανεύρεση χαλκού.

Ταβέρνα: Ανακάλυψε την παραδοσιακή, κυπριακή κουζίνα, φτιαγμένη όπως της αρμόζει, στη γραφική ταβέρνα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Βαβατσινιά. Εκεί θα σε υποδεχτεί εγκάρδια και φιλικά ο άρχοντας του μαγαζιού, ο κύριος Τάκης μαζί με τα παιδιά του. Ετοιμάσου να γευτείς όλα τα καλούδια που ετοιμάζουν, με φροντίδα και μεράκι, με τα καλύτερα υλικά και τις πιο αυθεντικές γεύσεις. Από το 2006 που πρωτοξεκίνησε, η δημοφιλής, αυτή, ταβέρνα, φροντίζει να σου προσφέρει κυπριακό, παραδοσιακό μεζέ (€15 το άτομο) που είναι και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Σημείωσε, ότι Κυριακή και Αργίες ο μεζές είναι διαφορετικός. (24342780, 99342780).Τερσεφάνου, επ. Λάρνακας
Δημιουργική Ταβέρνα 'Το Πατρικόν'
Το Χωριό:
Η κοινότητα της Τερσεφάνου βρίσκεται στην επαρχία της Λάρνακας και απέχει 14 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρνακας. Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια. Ο ντε Μας Λατρί, το αναφέρει ως tersephano και το περιλαμβάνει μεταξύ των φεούδων της περιόδου της Φραγκοκρατίας. Στην ίδια περιοχή γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας υπήρχαν και άλλα σημαντικά φέουδα και βασιλικές ιδιοκτησίες όπως το Κίτι, η Αλαμινός, ο Μαζωτός και η Δρομολαξιά. Σε παλιούς χάρτες το χωριό βρίσκεται σημειωμένο ως Chirifano, Chirafano και Chirafono.
Ταβέρνα: Η Δημιουργική Ταβέρνα Το Πατρικόν διανύει φέτος τον τρίτο χρόνο ζωής της ενώ πέρσι κατάφερε να κερδίσει το βραβείο της Καλύτερης Ταβέρνας στα Eating Awards 2017. Τρία αδέλφια μετέτρεψαν ένα μέρος από το πατρικό τους σπίτι σε εστιατόριο όπου θα γευτείς την κυπριακή κουζίνα και τα ντόπια υλικά στην πιο δημιουργική τους μορφή όπως για παράδειγμα τον καραμελωμένο παστουρμά, με καλαμάρι και λουβάνα. (24424831)

Κάθηκας, επ. Πάφου
Ταβέρνα Γιάννης

Σε ένα παλιό αρχοντικό σπίτι στεγάζεται η πιο διάσημη ταβέρνα του Κάθηκα που βρέθηκε αρκετές φορές υποψήφια στα Eating Awards ενώ το 2009 κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταβέρνας. Ο Γιάννης σερβίρει πλούσιους εκλεκτούς μεζέδες, νόστιμο σουβλάκι, ιδιαίτερη ζουμερή σεφταλιά αλλά και κουλουράκια με χαρουπόμελο (κιρκιλλούθκια) στο τέλος. Μία παραδοσιακή ταβέρνα με δροσερή αυλή για φαγητό κάτω από την κληματαριά.
(26633353)

Λετύμπου, επ. Πάφου
Ταβέρνα Λετύμπου

Για καθαρά κυπριακές, αυθεντικές μεζεδοκαταστάσεις, αλλά και για πιάτα με διεθνές twist και πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών, παίρνουμε το δρόμο προς την ταβέρνα Λετύμπου, που όπως είναι φυσικό βρίσκεται στην κοινότητα Λετύμπου της επαρχίας Πάφου.Πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής, δοκίμασε απαραίτητα τα γλυκά του κουταλιού, μα σίγουρα τον τραγανό τους μπακλαβά, που θα πάθεις με αυτόν εξάρτηση.
(26642614)

Μηλιού, επ. Πάφου
Ταβέρνα Παγκράτιος
Το χωριό:
Η Μηλιού είναι ένα πολύ όμορφο χωριό της επαρχίας Πάφου, κρυμμένο μέσα στο βαθύ πράσινο των πορτοκαλαιώνων. Βρίσκεται 26 χιλιόμετρα βόρεια της Πάφου και μόνο 10 χιλιόμετρα πριν την Πόλη Χρυσοχούς. Το χωριό είναι ιδιαίτερα γνωστό και για το ξενοδοχείο Άγιοι Ανάργυροι με την υπέροχη φιλοξενία και το σπα του.
Ταβέρνα: Στην πλατεία του χωριού θα συναντήσεις μία από τις καλύτερες, ίσως, ταβέρνες της Κύπρου, την ταβέρνα Παγκράτιος. Ένα μικρό πετρόκτιστο σπίτι με λίγα τραπέζια σου σερβίρει υπέροχο μεζέ. Από την σπιτική του ταχίνι μέχρι το εξαιρετικά ψημένο του σουβλάκι αλλά και τα διάφορα μαγειρευτά του αντιλαμβάνεσαι πως άξια η ταβέρνα αυτή κέρδισε το 2011 το βραβείο καλύτερης ταβέρνας στα Time Out Eating Awards. (70003757).

USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

Έρχεται νέο mall στο κέντρο της Λευκωσίας
SHOPPING

Έρχεται νέο mall στο κέντρο της Λευκωσίας

Το κτίριο θα έχει καθαρό εσωτερικό εμβαδόν 6.300 τ.μ με δύο υπόγεια.

Παραμυθούπολη Χριστουγέννων: οι συναυλίες και οι καλλιτέχνες
ΜΟΥΣΙΚΗ

Παραμυθούπολη Χριστουγέννων: οι συναυλίες και οι καλλιτέχνες

Ετοιμάσου να διασκεδάσεις με παιχνίδια, αγορά, και συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες 

Έρχεται η πρώτη παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού
THINGS TO DO

Έρχεται η πρώτη παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού

Γιορτή για το Μανιτάρι στο χωριό Σπήλια

Η Λεωφόρος Γερίου θα μεταμορφωθεί (και φέτος) σε Λεωφόρο Χριστουγέννων

Προσεχώς

Things to Do
Η Λεωφόρος Γερίου θα μεταμορφωθεί (και φέτος) σε Λεωφόρο Χριστουγέννων
BACK TO TOP