Δημοσιεύθηκε στις 05.09.17

Η Αγία Νάπα ετοιμάζεται για το 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας

Μουσική, χορός και εκθέσεις από Κύπριους και ξένους καλλιτέχνες που προβάλλουν τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Αγία Νάπα
Δική σας βαθμολογία: 
No votes yet
  • TIME OUT SAYS
  • DETAILS
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

To Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας - η πρώτη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνεται στην χώρα μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία ως γνωστό τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνει φέτος 33 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

΄Ένα πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ, το οποίο καλύπτει πάρα πολλά φάσματα πολιτισμού, μουσική, χορό, μεγάλη γκάμα εκθέσεων και δραστηριοτήτων που προβάλλουν τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Ένας θεσμός που τιμά τις αξίες της καλλιτεχνικής έκφρασης και των παραδόσεων μας με στόχο πάντοτε την ποιοτική ψυχαγωγία και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μέσα από τον καταρτισμό του φετινού προγράμματος αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια για αναβάθμιση τόσο του καλλιτεχνικού μέρους του Φεστιβάλ καθώς και των διαφόρων δραστηριοτήτων πετυχαίνοντας ένα από τους κύριους στόχους που έχει θέσει, να παρουσιάσει δηλαδή, στην κύρια σκηνή ποιοτικές παραστάσεις, οι οποίες προσφέρονται και γίνονται αντιληπτές τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους ξένους τουρίστες όπως π.χ συναυλίες με σπουδαίους σολίστες τους οποίους θα συνοδεύουν μεγάλες ορχήστρες κλπ.

Η συμμετοχή επίσης στο φετινό πρόγραμμα ντόπιων και ξένων μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων συμπεριλαμβανομένου και του Χορευτικού Ομίλου του Δήμου Αγίας Νάπας επιτυγχάνεται ακόμη ένας στόχος του Δήμου που δεν είναι άλλος από τη συνύπαρξη στη σκηνή διαφορετικών πολιτισμών.

Μία καινοτομία φέτος του Φεστιβάλ είναι ότι θα υπάρξει αλλαγή τοποθεσίας του χώρου διεξαγωγής των εκθέσεων και των δραστηριοτήτων, παράλληλα θα κατασκευαστεί μία πύλη-είσοδος, η οποία θα κατευθύνει το κοινό προς το χώρο αυτό, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει τις εκθέσεις και τις δραστηριότητες και να έχει εύκολη πρόσβαση στο χώρο των εκδηλώσεων.

Η συνεχής αναβάθμιση και καλυτέρευση του Φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο είναι μία οφειλόμενη τιμή και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωτεργάτες - εμπνευστές της ιδέας για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ πριν από 33 χρόνια.

Το 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας θα διεξαχθεί από τις 21-24 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, με εξαίρεση την προεόρτια γιορτή, την πρώτη μέρα, 21 Σεπτεμβρίου, η οποία θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα».

Αξιόλογες παραστάσεις περιλαμβάνει το ανανεωμένο και πλούσιο σε θεάματα και δραστηριότητες πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν αναμφιβόλως η συναυλία της σπουδαίας Ελληνίδας τραγουδίστριας Ελευθερίας Αρβανιτάκη (23/09), την οποία θα συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού «ΤRΑΚ-ART, η Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης», υπό τη Διεύθυνση του Κύπριου Μαέστρου Γιάννη Χατζηλοϊζου, το κονσέρτο με τους διάσημου Ρώσους τενόρους του 21ου αιώνα (23/09), η συναυλία με τον ΄Ελληνα Καλλιτέχνη Πέτρο Γαϊτάνο (22/09), οι βραδιές Κινεζικού Πολιτισμού με καλλιτεχνικά σχήματα από την πόλη Guangzhou (21&24/09), οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις με τον Χορευτικό ΄Ομιλο του Δήμου Αγίας Νάπας (22 & 24/09), το Μουσικό Σχήμα του Πέτρου Κουλουμή και το Χορευτικό Συγκρότημα «Ρύμβος» (24/09).

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 7:00μ.μ στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Μουσείου Θάλασσα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με παρουσίαση παραδοσιακών Κινέζικων Στολών από μοντέλα ακολουθεί στις 7:30μ.μ Κινέζικη Πεμπτουσία - «Fast Mask - Changing» και στις 8:00μ.μ η εκδήλωση εθελοντισμού «Ας τραγουδήσω ας χορέψω και ας χαρώ» από το ΑΓΟ Αμμοχώστου. Λαμβάνουν μέρος η Χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάδυση, οι Ομάδες Συνταξιούχων και Ενηλίκων ΑΓΟ Αμμοχώστου, ο Χορευτικός ΄Ομιλος Δήμου Αγίας Νάπας, το Χορευτικό Συγκρότημα Δήμου Δερύνειας, η Χορωδία «Ανεμόεσσα» της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας Αμμοχώστου και το Μουσικό Σχήμα Αντρέα Νικολάου.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στην κύρια σκηνή της Πλατείας Αγίας Νάπας, το πρόγραμμα αρχίζει στις 8:00μ.μ με την μουσικοχορευτική παράσταση του Χορευτικού Ομίλου του Δήμου Αγίας Νάπας «Κάτω από τη Γέρικη Συκομουριά τραγουδώ και Χορεύω Κυπριακά» και ακολουθεί στις 8:30μ.μ η συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου και το Μουσικό Σχήμα του Άδμητου Πιτσιλλίδη, στην οποία θα ακουστούν τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και παραδοσιακά τραγούδια.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα αρχίζει με την παρέλαση όλων των χορευτικών και Μουσικών Συγκροτημάτων που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ και της οποίας θα προπορεύεται και θα παιανίζει η Φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από τον κυκλικό κόμβο του Λιμανιού, θα περάσει κατά μήκος της Λεωφ. Μακαρίου μέχρι το χώρο των εκδηλώσεων.

Στις 8.00 θα γίνει η υποδοχή και περιήγηση των επισήμων στους χώρους δραστηριοτήτων και εκθέσεων του Φεστιβάλ. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης θα απευθύνουν χαιρετισμό. Ακολουθεί η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δήμου Γκελεντζίκ Ρωσίας. Πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον έναστρο ουρανό και στις 9.00 θα αρχίσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο πρώτο μέρος θα εμφανιστούν οι σπουδαίοι «Τενόροι του 21ου αιώνα της Μόσχας», ο οποίοι προέρχονται από τις όπερες Μπολσόι, του Κρεμλίνο και της Νέας 'Οπερας Μόσχας. Οι δημοφιλείς Ρώσοι τενόροι θα ερμηνεύσουν τις ωραιότερες άριες και σπουδαία τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο.

Στο δεύτερο μέρος θα κάνει την εμφάνισή της η διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία μαζί με την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης», θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Τη σπουδαία ερμηνεύτρια θα συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού ΤRΑΚ-ART υπό τη Διεύθυνση του Κύπριου Μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα ξεκινά στις 7.30μ.μ ο Χορευτικός ΄Ομιλος του Δήμου Αγίας Νάπας, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα χορευτικό σεργιάνι στα νησιά μας. Στις 8.00 θα πάρει τη σκυτάλη η Kunqu Opera - «Shuimo (Kunshan) Cavity» από την Κινεζική πόλη Guangzhou και στις 8.30μ.μ θα γίνει η κήρυξη από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Καρούσο του 34ου Φεστιβάλ 2018.

Η βραδιά θα κλείσει με την Μουσικοχορευτική παράσταση «Στα χρώματα της Θάλασσα» που θα παρουσιάσει το Μουσικό Σχήμα του Πέτρου Κουλουμή και το Χορευτικό Συγκρότημα «Ρύμβος» όπου με αυτήν ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του 33ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας.

Ξεχωρίζουν και τα εικαστικά δρώμενα
Στους εσωτερικούς χώρους και στο προαύλιο του Μοναστηριού θα εκτίθενται διάφορες εκθέσεις από όλο το ευρύ φάσμα της εικαστικής δημιουργίας κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, όπως «Η Μικρή Σαλαμίνα στην Αγία Νάπα» του Φίλιππου Γιαπάνη, η έκθεση ζωγραφικής και καλλιγραφίας του Κινέζου καλλιτέχνη και συγκεκριμένα από την πόλη Guangzhou Liang Jiong (Γκαλερί Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα», «Η Κύπρος του Χθες και Σήμερα σε μικρά έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και αντίγραφα» της Γκαλερί «Διαχρονική» κλπ.

Ξεχωρίζουν επίσης οι εκθέσεις φωτογραφίας των κατεχόμενων πόλεων μας «Αμμόχωστος Πόλη Φάντασμα», «Μόρφου, η σύληση και η καταστροφή της Πανάρχαιας κληρονομιάς», «Πολιτιστική κληρονομιά της Κερύνειας: «Σύληση και καταστροφή» που ευγενώς παραχώρησαν οι κατεχόμενοι Δήμοι της Αμμοχώστου, Μόρφου και Κερύνειας και η έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Αγίας Νάπας «Η Αγία Νάπα του χθες και του σήμερα».

Πέρα από τις εικαστικές εκθέσεις θα υπάρχουν επίσης έκθεση Γεωργικών προϊόντων και λουλουδιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, της Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων με θέμα την «Παραδοσιακά επαγγέλματα», έκθεση από χάρτες και χαρακτικά από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και του Τμήματος Δασών με θέμα «Χλωρίδα, Πανίδα και Περιβάλλον της Κύπρου».

Το Αγροτόσπιτο θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με παραδοσιακά έπιπλα, γεωργικά εργαλεία και με οικιακή διακόσμηση ενός παραδοσιακού κυπριακού σπιτιού. Στην αυλή του Αγροτόσπιτου θα διεξάγονται επιδείξεις διαφόρων οικιακών, αγροτικών και γεωργικών ασχολιών όπως παρασκευή ζιβανίας, χαλουμιών μακαρονιών, παστών, ψωμιού και παλουζέ. Θα διεξάγονται επίσης, επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική και άλλα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.

DETAILS
Χρήσιμες πληροφορίες:
  • Τηλ. Επικ.:
  • E-mail:
USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

7+1 λόγοι για μία μίνι εξόρμηση στο Όμοδος
GUIDE

7+1 λόγοι για μία μίνι εξόρμηση στο Όμοδος

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κύπρου γιορτάζει τον Σεπτέμβριο και εμείς οργανώνουμε εκδρομή  ...

Brunch στο χωριό σε 8 μέρη που θα λατρέψεις
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Brunch στο χωριό σε 8 μέρη που θα λατρέψεις

Υπέροχο πρωινό με θέα την πανέμορφη κυπριακή φύση, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη

Ένα σεμινάριο για όσους φοβούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο!
THINGS TO DO

Ένα σεμινάριο για όσους φοβούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο!

Ξεπέρασε το φόβο σου για την πτήση, άμεσα!

Γιορτή για την ελιά στην Ανώγυρα

Προσεχώς

Things to Do
Γιορτή για την ελιά στην Ανώγυρα
BACK TO TOP