Δημοσιεύθηκε στις 23.10.17

Οι νικητές του φετινού διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Σε μία όμορφη τελετή λήξης στην καρδιά της Πλατείας Ηρώων  ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ριάλτο

Δική σας βαθμολογία: 
No votes yet
  • TIME OUT SAYS
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

Η πενταμελής Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, με Πρόεδρο τον Δανό σκηνοθέτη, Ακαδημαϊκό και παραγωγό κ. Thomas Stenderup, και μέλη τους Dragan Marinkovic, Παραγωγό - Μάρκετιγκ Ταινιών (Σερβία), Simone Spani, Film Programmer (Ελβετία), Laurentiu Damian, Σκηνοθέτη - Καθηγητή Κινηματογράφου (Ρουμανία), και Μάριο Πιπερίδη, Παραγωγό - Σκηνοθέτη - Σεναριογράφο από την Κύπρο, απένειμαν τα βραβεία στους νικητές με τα εξής σκεπτικά:

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
Το μεγάλο βραβείο του φετινού φεστιβάλ κέρδισε η ταινία A gentle night του Qiu Yang από την Κίνα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους απονέμεται στην ταινία αυτή «για την αριστοτεχνική σκηνοθεσία της, την ακρίβεια της σύνθεσής της και την περίτεχνη φωτογραφία της στη σκιαγράφηση του εφιάλτη μιας αβοήθητης μητέρας που έρχεται αντιμέτωπη με την αδιαφορία της κοινωνίας. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, συνοδευόμενο από το ποσό των 2500 ευρώ, έλαβε η ταινία All of us, της Katja Benrath μια συμπαραγωγή Κένυας - Γερμανίας. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή: «Με εξαιρετική υποκριτική τέχνη, σκηνοθεσία και φωτογραφία, η ταινία αναδεικνύει την ανθρώπινη δύναμη, ρίχνοντας φως σε ένα περιστατικό τρομοκρατικής επίθεσης που τα σκανδαλοθηρικά ΜΜΕ δεν θα αποκάλυπταν ποτέ. H ταινία σκιαγραφεί την ανθρώπινη αλληλεγγύη σε πολλαπλά επίπεδα, σε μια στιγμή θανάσιμης απειλής. H κυρία Θέα Πιερίδου, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο απένειμε το βραβείο, το οποίο παρέλαβε η κυρία Έλλη Μιχαήλ από το Ινστιτούτο Γκαίτε εκ μέρους της δημιουργού.

«Για το γεμάτο ζωντάνια χιούμορ της, την πειστική υποκριτική της και την περίτεχνα δομημένη σκηνοθεσία της στη σκιαγράφηση μιας προκατειλημμένης κοινωνίας», το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 1500 ευρώ, έλαβε η ταινία State of Emergency Motherfucker! του Sébastien Petretti από το Βέλγιο.

Η νικήτρια ταινία του Βραβείου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, συνοδευόμενου από το ποσό των 3000 ευρώ, είναι το Kaputt των Volker Schlecht και Alexander Lahl από τη Γερμανία. Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή, πρόκειται για μια ταινία «με εντυπωσιακό σχεδιασμό γραφικών και εκφωνήσεις χωρίς συναισθηματική σκοπιμότητα, που διηγείται με τρόπο συγκινητικό την τραγική ιστορία των πολιτικών κρατούμενων στην Ανατολική Γερμανία». Το βραβείο απένειμε η Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου, Δρ. Έλενα Χριστοδουλίδου. Η κυρία Έλλη Μιχαήλ από το Ινστιτούτο Γκαίτε παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους των δημιουργών.

Η Κριτική Επιτροπή απένειμε τρεις τιμητικές διακρίσεις στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα. Η πρώτη τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην ταινία When you hear the bells της Chabname Zariab, μια συμπαραγωγή Γαλλίας-Τυνησίας. Τη δεύτερη τιμητική διάκριση έλαβε μια ποιητική ταινία με θέμα τη γενεαλογική μυθολογία, τον μύθο της δημιουργίας και τη θάλασσα, που σκηνοθέτησε μια νεαρή δυναμική φωνή της Ανατολικής Αφρικής: η ταινία Seeds της Philippa Ndisi-Herrmann από την Κένυα. Η τρίτη τιμητική διάκριση απονεμήθηκε σε ένα έντονο συναισθηματικό δράμα που συνδυάζει εσωτερική και εξωτερική αφήγηση, και το οποίο μετουσιώνεται σε μια ταινία με δυνατό και σύνθετο νόημα: The Hunger του Kenneth Karlstad από τη Νορβηγία.

Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα
Στο εθνικό τμήμα του φεστιβάλ, στο οποίο διαγωνίστηκαν συνολικά 11 κυπριακές παραγωγές, η κριτική επιτροπή απένειμε τέσσερα βραβεία και μία τιμητική διάκριση.

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία Natas του Χάρη Αγιώτη. Όπως ανέφερε η Κριτική Επιτροπή, πρόκειται για «μια καθόλα πρωτότυπη ιστορία που ακολουθεί τον αγώνα ενός δυσλεκτικού νεαρού στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την αδυναμία του». Στην ταινία του Αγιώτη η επιτροπή τόνισε «τη δεξιοτεχνική και χαρισματική χρήση των στοιχείων κινηματογραφικής αφήγησης, όπως ο ήχος, η καλλιτεχνική επιμέλεια και η μουσική.» Το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ και απονεμήθηκε από τον κύριο Παύλο Παρασκευά, διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία Οι Κόρες του Μαρίνου Παναγιώτου «για την απλή, αλλά δυναμική σκιαγράφηση της έννοιας της οικογένειας. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ. Ο κύριος Κίκης Καζαμίας, πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου Ριάλτο απένειμε στον νικητή το δεύτερο βραβείο του εθνικού διαγωνιστικού.

Το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ στο Εθνικό Διαγωνιστικό προσέφερε η εταιρεία Stefilm για υπηρεσίες post-production, colour correction και DCP in HD, νικήτρια του οποίου είναι η Μάγδα Στυλιανού για την ταινία Catch του Γιώργου Ευαγγέλου. Το βραβείο απένειμε ο κύριος Άγγελος Αργυρούλης.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό, προσέφερε η εταιρεία MS Viewpoint Ltd και συμπεριλαμβάνει ενοικίαση κινηματογραφικού εξοπλισμού αξίας 4800 ευρώ. «Για την ποιητική της αφήγηση και την οπτική αναπαράσταση μιας μονότονης καθημερινής εργασίας που συμβολίζει τον μύθο του Σισύφου» το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας κέρδισε η Μαριάννα Χριστοφίδου για την ταινία της Black Mountain. Το βραβείο απένειμε ο διευθυντής της εταιρείας MS Viewpoint Ltd, κύριος Μάριος Στυλιανού.

Εκτός από τα βραβεία, η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης τιμητική διάκριση στην ταινία Birthday της Ίσα Αμαλίας Μιχαήλ.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, φοιτητές από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ ψήφισαν το Καλύτερο Μουσικό Βίντεο, αναδεικνύοντας το Someone that loves you, με σκηνοθέτιδα τη Malia James και παραγωγό τον Taylor Vandegrift.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με πάρτι και προβολές μουσικών βίντεο από το πρόγραμμα Amaze Me στον εξωτερικό χώρο του Θεάτρου Ριάλτο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου ανανεώνει το ραντεβού του για τον Οκτώβριο του 2018, και την όγδοη διεθνή του έκδοση.

USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

12 λόγοι για να πας Κυπερούντα το σαββατοκύριακο
GUIDE

12 λόγοι για να πας Κυπερούντα το σαββατοκύριακο

Όλα όσα θα απολαύσουμε στο Κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς αυτό το σαββατοκύριακο

Πού να βγω για φαγητό Σάββατο βράδυ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Πού να βγω για φαγητό Σάββατο βράδυ

25 ενδιαφέρουσες προτάσεις για φαγητό το σαββατόβραδο στην πρωτεύουσα 

8 πολύ καλοί λόγοι για να πας στον Φαρμακά το σαββατοκύριακο
GUIDE

8 πολύ καλοί λόγοι για να πας στον Φαρμακά το σαββατοκύριακο

Μία μίνι εκδρομή μέχρι τον πανέμορφο Φαρμακά της επαρχίας Λευκωσίας αυτό το σαββατοκύριακο 

Η επιτυχημένη "Ειρήνη" του Αριστοφάνη ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο

Προσεχώς

Θέατρο
Η επιτυχημένη "Ειρήνη" του Αριστοφάνη ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο
BACK TO TOP