Δημοσιεύθηκε στις 27.11.17

"Once Upon a Time"

O Ματθαίος Χρίστου εκθέτει 240 έργα χωρισμένα σε 12 ενότητες

Λευκωσία
ΕΩΣ30 ΙΑΝΟΥAΡΙΟΣ
Δική σας βαθμολογία: 
No votes yet
  • TIME OUT SAYS
  • DETAILS
  • DATE & TIME
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

Με τον γενικό τίτλο Once Upon a Time ο Ματθαίος Χρίστου εκθέτει 240 έργα χωρισμένα σε 12 ενότητες η κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα μήνα του χρόνου. Πρόκειται για μια παραμυθική αφήγηση που καταδύεται σε χρόνο αρχέγονο για να φτάσει στο σήμερα.

Στη παρούσα δουλειά του ο Ματθαίος Χρίστου εξελίσσει το παιχνίδι της καμπύλης σπάζοντας τη φόρμα και δημιουργώντας μια εσωτερική κίνηση. Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ενώ χρησιμοποιεί την καμπύλη, και μάλιστα σε πολλά έργα ως αλληγορία της γονιμότητας, δεν κυριαρχεί πάντοτε το θηλυκό στοιχείο αλλά αντίθετα η στιβαρή και επιβλητική μορφή.

"Η καμπύλη με απασχολεί μορφοπλαστικά και αφηγηματικά. Με απασχόλησε αρχικά ως γραμμή του προσώπου και στη συνέχεια ως γραμμή που είχε τη δυνατότητα να ξεφύγει από το πρόσωπο και να περιπλανηθεί στο φυσικό χώρο του τελάρου δημιουργώντας τη σύνθεση. Δανειζόμενος την ουσία των λόγων του Καντίνσκυ η πρώτη καμπύλη που ζωγραφίζω στο καμβά οριοθετεί τις δυνατότητες της στο χώρο και λειτουργεί 'δυναστικά', αναγκάζοντας με να ακολουθήσω τις παρεμβάσεις που έχει προαποφασίσει και που μου αποκαλύπτει σταδιακά," ο καλιτέχνης σημειώνει για το έργο του.

Τα έργα του Ματθαίου ταξιδεύουν το θεατή σε διαφορετικές εποχές. Κάποια απ' αυτά παραπέμπουν σε αρχέτυπα σύμβολα, όπως τα κυκλαδίτικα ειδώλια. Σε κάποια άλλα τα πρόσωπα ξυπνούν βυζαντινές μνήμες ενώ οι κατακόρυφοι κίονες μεταφέρουν τον θεατή στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το χρυσό και το κόκκινο που κυριαρχούν σε κάποια έργα λειτουργούν αλληγορικά και γίνονται σύμβολα και δεήσεις στον ζωοδότη ήλιο των αρχαίων τελετουργικών. Οι καρποί και τα φυτά παραπέμπουν στην αναγέννηση της φύσης ενώ σε κάποια έργα βρίσκει κανείς αναφορές στο σήμερα όπως υποδηλώνει ένα παιδικό ποδήλατο.

Η παρούσα είναι η δέκατη πέμπτη ατομική του Ματθαίου. Ο ζωγράφος γεννήθηκε στη Λεμεσό και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δασκάλους τους Μυταρά, Μαυροίδη και Δεκουλάκο. Έχει παρουσιάσει 14 ατομικές στη Λεμεσό, Λευκωσία και Λονδίνο και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Λεμεσό, Λευκωσία, Λονδίνο και Ρώμη

DETAILS
Gallery K
Χρήσιμες πληροφορίες:
Οδός Έβρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία
Gmap: 
DATES & TIMES
0830ΙΑΝ
USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

Αποκριές 2018: πότε "πέφτουν" Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα
GUIDE

Αποκριές 2018: πότε "πέφτουν" Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

Οι Αποκριές πλησιάζουν μαζί και το Καρναβάλι. Μάθε τις ημερομηνίες

Το 2018 ταξιδεύουμε απευθείας από την Κύπρο σε πολλούς υπέροχους προορισμούς
GUIDE

Το 2018 ταξιδεύουμε απευθείας από την Κύπρο σε πολλούς υπέροχους προορισμούς

9 -νέες κυπριακές και ξένες αερογραμμές- θα κάνουν τη νέα χρονιά ακόμα πιο ταξιδιάρικη

6+1 καινούργια μπαρ για έξοδο
BARS & CLUBS

6+1 καινούργια μπαρ για έξοδο

Οι καινούργιες αφίξεις γίνoνται νέες προτάσεις για ποτό και μουσική 

Είναι αυτό ένα από τα καλύτερα αποκριάτικα πάρτι της Λεμεσού;

Προσεχώς

Things to Do
Είναι αυτό ένα από τα καλύτερα αποκριάτικα πάρτι της Λεμεσού;
BACK TO TOP