Δημοσιεύθηκε στις 04.12.17

Έρωτας για τον αμπελώνα, πάθος για ποιοτικό κρασί

Μία γνωριμία με το οινοποιείο Μακκάς

Δική σας βαθμολογία: 
No votes yet
  • TIME OUT SAYS
  • DETAILS
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

Αν ισχύει η απόφανση ότι το κρασί παράγεται στο αμπέλι, τότε ακόμα περισσότερο επιβεβαιώνεται η θέση ότι το καλό κρασί είναι συνέργεια έρωτα για τον αμπελώνα και πάθους για ποιοτικό αποτέλεσμα, που καταξιώνονται στο οινοποιείο. Τα τελευταία χρόνια, μορφωμένοι, δυναμικοί οινοποιοί και ενθουσιώδεις, πρωτοπόροι οινολόγοι έδωσαν μία σημαντική και πολλά υποσχόμενη ώθηση στην δημιουργία νέων αμπελώνων, νέων οινοποιείων και, προπάντων, στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών, ικανών να στηθούν επάξια και αντάξια δίπλα από ξένα. Και το σπουδαιότερο και εξίσου ενθαρρυντικό:

Οι οινοποιοί πέτυχαν ώστε ολοένα και περισσότεροι πολίτες να στρέφονται προς το κυπριακό ποιοτικό κρασί επειδή θέλουν να μάθουν γι' αυτό με την βοήθεια των κυπριακών οινοποιείων, να το γευτούν και να το εκτιμήσουν, δηλαδή να το προτιμήσουν αντί ξένων κρασιών.

Πρόσφατα, επισκεφθήκαμε το γνωστό οινοποιείο Μακκάς, το οποίο λειτουργεί στον Στατό-Άγιο Φώτιο της Πάφου, ύστερα από πρόσκληση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του οινοποιείου, Ανδρέα Ψαρά. Στην περιοχή αναζωογονούνται, εξελίσσονται και βελτιώνονται διαρκώς από δυναμικούς οινοποιούς οι γηγενείς ποικιλίες μαραθεύτικο, ξυνιστέρι, λευκάδα, γιαννούδι και σπούρτικο.

Το οινοποιείο Μακκάς ξεκίνησε την λειτουργία του το 2007 από την αγάπη και την σκληρή δουλειά κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι πίστεψαν και πιστεύουν στην αμπελομάνα και σταφυλομάνα, στην παλαιόθεν οινόεσσα κυπριακή γη.

Πρώτα η ποιότητα

Κτίζοντας και βαδίζοντας σταθερά και αποφασιστικά στην παράδοση των οινοποιών προγόνων τους, οι οικογένειες Ψαρά, Ανδρέου και Αρσένη, με τη συνεισφορά της οικογένειας Σιδηροπούλου, έθεσαν σαν στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των κρασιών, τα οποία μπορεί να παραγάγει η κυπριακή γη.

Δεν είναι τυχαίο που το καράβι της αγαπημένης μας Κερύνειας αποτελεί το σύμβολο του οινοποιείου Μακκάς. Για το οινοποιείο Μακκάς και τους ανθρώπους του, η ποιότητα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των προσπαθειών τους. Ο Ανδρέας Ψαράς υπογραμμίζει: «Το όραμά μας είναι να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας για να μπορέσουν να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ξεχωριστής κυπριακής γης και των γηγενών ποικιλιών».

Το καλύτερο ξυνιστέρι

Σημαντική για την οικογένεια του οινοποιείου Μακκάς, είναι η παρουσία του Κρητικού οινολόγου τους, Γιώργου Γιαλιτάκη. Τον είδαμε στο τραπέζι διαλογής, με τον Γιώργο Γκένο, γεωπόνο του οινοποιείου Μακκάς και με άλλους συνεργάτες του να επιλέγει με πολλή προσοχή το καλύτερο ξυνιστέρι για οινοποίηση. Στην περιοχή του Στατού-Αγίου Φωτίου και στο Βουνί-Παναγιά, οι αμπελώνες είναι κατά 60% μαύρο αμπελίσιμο, 30% ξυνιστέρι και 10% μαραθεύτικο.

Ποια είναι η φιλοσοφία του οινοποιείου Μακκάς, τον ρωτώ. «Να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον οινικό τομέα, να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να παράγουμε ποιοτικά κρασιά όχι μόνο εφάμιλλα ξένων αλλά και καλύτερά τους», είπε.

Κέρδισε τα μόνα δύο προγράμματα καινοτομίας

Μια σημαντική παράμετρος στην εδραίωση του οινοποιείου Μακκάς ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κυπριακής οινοποιίας, είναι δυο προγράμματα καινοτομίας, τα οποία το οινοποιείο κέρδισε το 2014, τα μόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα δύο προγράμματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το οινοποιείο βρίσκεται στο στάδιο των πειραματικών εφαρμογών.

Το ένα πρόγραμμα αφορά την δημιουργία λογισμικού σε σύνδεση με εξοπλισμό στον αμπελώνα, για την αναβάθμιση της διαχείρισης του αμπελώνα. Το πρόγραμμα αυτό έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Cyprus Research and Innovation Company - CyRIC. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη άγριων ζυμών από κυπριακές γηγενείς ποικιλίες, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ.

«Μια άλλη σημαντική παράμετρος», επισημαίνει ο Ανδρέας Ψαράς, «αφορά την θέση που έχουν εκφράσει δύο σύμβουλοι διεθνούς κύρους, τους οποίους το οινοποιείο είχε μετακαλέσει στα πρώτα στάδια της λειτουργίας του, σε σχέση με τις δυνατότητες της αμπελομάνας κυπριακής γης. Οι δυο αυτοί σύμβουλοι, ο Sam Harrop, Master of Wine και o Duncan Forsyth του Mount Edward Winery στην Νέα Ζηλανδία, όταν επισκεφτήκαμε ένα νέο αμπελώνα, που δημιουργούσαμε, είπε ο ένας στον άλλο: 'Αν είχα εγώ τέτοια χώματα…'».

Χαρισματικό μαραθεύτικο

Ο οινολόγος, Γιώργος Γιαλιτάκης επισημαίνει πως κάθε κρασί του οινοποιείου Μακκάς έχει την προσωπικότητα και την ιδιαιτερότητά του. «Το μαραθεύτικο είναι μία χαρισματική ποικιλία με πολύ καλά αποτελέσματα στο ποτήρι. Με επιμονή και πολλή δουλειά μπορεί να αποδώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να παλαιώσει μέχρι 8-10 χρόνια. Το μαραθεύτικο έχει έντονο φρούτο, τανίνες και οξύτητα και μπορεί να στηθεί επάξια δίπλα από ένα cabernet ή ένα shiraz».Το οινοποιείο Μακκάς κατέχει ή και διαχειρίζεται γύρω στα 170 στρέμματα αμπελιών με μία ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τις 320.000 φιάλες.

87 διεθνείς βραβεύσεις

Η ποιότητα ανταμείβεται. Έτσι, το οινοποιείο Μακκάς, στα δέκα χρόνια της λειτουργίας του έχει καταξιωθεί με 87 διακρίσεις - χρυσά, αργυρά, χάλκινα μετάλλια. Π.χ., 9 οίνοι Μακκάς που συμμετείχαν στο Decanter 2016 κέρδισαν 9 βραβεία. Επίσης, 11 οίνοι Μακκάς που συμμετείχαν στο AWC Vienna 2016 κέρδισαν 10 βραβεία.

Στα μελλοντικά σχέδια του οινοποιείου είναι και η παραγωγή αφρωδών οίνων, αφού αυτή είναι η τάση διεθνώς και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, το οινοποιείο Μακκάς θα διαθέσει στην αγορά κουμανταρία με την ονομασία Μακκάς Νάμα και ένα μουσκάτ.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Φίλιππου Κρητιώτη 9, Στατός Άγιος Φώτιος, 8651, Πάφος
Τηλέφωνο: 77772221
E-Mail: info@makkaswinery.com.cy
Ιστοσελίδα: http://www.makkaswinery.com.cy

Γράφει Ο Σάββας Ιακωβίδης

DETAILS
Χρήσιμες πληροφορίες:
  • Τηλ. Επικ.:
  • E-mail:
USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

Πού να βγω για φαγητό Σάββατο βράδυ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Πού να βγω για φαγητό Σάββατο βράδυ

25 ενδιαφέρουσες προτάσεις για φαγητό το σαββατόβραδο στην πρωτεύουσα 

8 πολύ καλοί λόγοι για να πας στον Φαρμακά το σαββατοκύριακο
GUIDE

8 πολύ καλοί λόγοι για να πας στον Φαρμακά το σαββατοκύριακο

Μία μίνι εκδρομή μέχρι τον πανέμορφο Φαρμακά της επαρχίας Λευκωσίας αυτό το σαββατοκύριακο 

Η πιο διάσημη χαλλουμωτή στην Κύπρο, είναι ένα πραγματικό success story
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Η πιο διάσημη χαλλουμωτή στην Κύπρο, είναι ένα πραγματικό success story

Αν περνάτε από τη περιοχή του Αστρομερίτη (και δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα) μια δοκιμή θα σας πείσει

Η επιτυχημένη "Ειρήνη" του Αριστοφάνη ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο

Προσεχώς

Θέατρο
Η επιτυχημένη "Ειρήνη" του Αριστοφάνη ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο
BACK TO TOP