Δημοσιεύθηκε στις 13.02.18

Η έκθεση Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα, παρουσιάζεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου

Μια διοργάνωση της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Βρετανικού Μουσείου, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate

Δική σας βαθμολογία: 
No votes yet
  • TIME OUT SAYS
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

Η έκθεση Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα, που διοργανώθηκε από τη τη Λεβέντειο Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate, ταξιδεύει στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Μετά την παρουσίαση της στην Λεβέντειο Πινακοθήκη τον χειμώνα του 2017 και στο Μουσείο Μπενάκη την άνοιξη του 2017, η έκθεση ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της στο φιλότεχνο κοινό της Βρετανικής πρωτεύουσας από τις 8 Μαρτίου μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2018.

Ο Νίκος και η Barbara Γκίκα, με τον John Craxton, τον Patrick και την Joan Leigh Fermor στο σπίτι τους στην Ύδρα, 1958
Φωτογραφία: Roloff Beny
Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα, Φωτογραφικό Αρχείο, Αθήνα

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια συναρπαστική ανασκόπηση της ζωής και του έργου τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων του 20ού αιώνα, σε μια έκθεση που διερευνά τη φιλία που τους ένωσε για σχεδόν μισό αιώνα και την κοινή αγάπη που μοιράζονταν για την Ελλάδα και τον ελληνικό κόσμο.

Η έκθεση με τίτλο Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα αντανακλά μέσα από τα κείμενα του Patrick Leigh Fermor και το ζωγραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του John Craxton τις μαγευτικές εξερευνήσεις τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εμπνευσμένοι από την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ύδρα, 1972
Λάδι σε ξύλο κολλημένο σε καμβά, 44 x 33 εκ.
Συλλογή Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λευκωσία
© Μουσείο Μπενάκη

Το έργο τους δεν καταδεικνύει μόνο την αγάπη τους για την Ελλάδα - την ιστορία, τον μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Μέσα από έργα τέχνης, επιστολές, σημειώσεις, εκδόσεις και αφιερώσεις, σπάνιες φωτογραφίες των τριών δημιουργών, η έκθεση επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις συναρπαστικές αναζητήσεις τους, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, καθώς και την αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής.

Η γοητευτική αυτή επισκόπηση, τόσο της προσωπικότητας και του αλληλένδετου έργου τους, όσο και των μαγικών όψεων που είχε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, παρουσιάζεται σε μια έκθεση-αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους δημιουργούς που τίμησαν με το έργο τους τη χώρα που τους ενέπνευσε.

Η έκθεση συνοδεύεται από ειδική έκδοση (στα ελληνικά και αγγλικά) με επιμέλεια της Εβίτας Αράπογλου, με κείμενα των επιμελητών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η έκδοση διατίθεται στα πωλητήρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, του Μουσείου Μπενάκη, του Βρετανικού
Μουσείου αλλά και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Επιμελητές έκθεσης: Εβίτα Αράπογλου, Sir Michael Llewellyn-Smith, Ian Collins, Ιωάννα Μωραΐτη

USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

15 παραδοσιακά πετρόκτιστα ταβερνάκια στο βουνό
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

15 παραδοσιακά πετρόκτιστα ταβερνάκια στο βουνό

Παραδοσιακά κτίσματα, με όμορφο περιβάλλον σε πανέμορφα χωριά στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λ...

8 χωριά που αξίζει να τα επισκεφτείς για την ταβέρνα τους
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

8 χωριά που αξίζει να τα επισκεφτείς για την ταβέρνα τους

Μικρά χωριουδάκια της Κύπρου που έγιναν σήμερα και προορισμοί γεύσης 

10+1 νόστιμες αφορμές για να βρεθείς στον Καλοπαναγιώτη
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

10+1 νόστιμες αφορμές για να βρεθείς στον Καλοπαναγιώτη

Ο Καλοπαναγιώτης είναι ένας must προορισμός και τον Αύγουστο

Η Λεμεσός για τρεις ημέρες θα γίνει μία μεγάλη παιχνιδούπολη

Προσεχώς

Things to Do
Η Λεμεσός για τρεις ημέρες θα γίνει μία μεγάλη παιχνιδούπολη
BACK TO TOP