Δημοσιεύθηκε στις 27.09.18

Τα 8+1 παραδοσιακά φεστιβάλ του τριημέρου, που δεν πρέπει να χάσεις

Κι αυτό το σαββατοκύριακο παίρνουμε τα χωριά, αλλά και διασκεδάζουμε στην πόλη

Δική σας βαθμολογία: 
No votes yet
  • TIME OUT SAYS
  • USERS SAY
TIME OUT SAYS

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα.

Ας τους ρίξουμε μια ματιά!

Pafos Wine Festival
Το Pafos Wine Festival, επιστρέφει και φέτος, αυτήν τη φορά λίγο νωρίτερα, το Σεπτέμβριο, για να μας κεράσει άφθονο κρασί αλλά και να μας μυήσει στην παράδοση του τόπου μας. Από τις 28 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου η Πάφος θα φιλοξενήσει μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα γιορτή. Μία εκδήλωση που σκοπός της είναι η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων και κρασιών της Κύπρου.
Στο Φεστιβάλ Κρασιού και Παραδοσιακών Προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στο Mεσαιωνικό Kάστρο της Κάτω Πάφου, τα οινοποιεία της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα θα μας δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους αλλά και οι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στο κοινό, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα και να τα γευτούμε επιτόπου αλλά και να τα αγοράσουμε για το σπίτι μας.
Θα υπάρχει ακόμα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικά και μουσικά σχήματα καθώς και διάφορες αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων.
>> Παρασκευή 28-Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Mεσαιωνικό Kάστρο Κάτω Πάφου.

Φεστιβάλ Ροδιού
Και φέτος πάμε στο 15ο Φεστιβάλ του Ροδιού, το οποίο μάλιστα συμπληρώνει 14 χρόνια Φεστιβάλ του Ροδιού - Π.Ο Ορμήδειας "ΤΟ ΡΟΔΙ"! Στις 28 Σεπτεμβρίου στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, προγραμματίζεται μια βραδιά γεμάτη χορό και τραγούδι μαζί με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ορμήδειας "ΤΟ ΡΟΔΙ", τον Πολιτιστικό Όμιλο ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ Βορόκληνης NEA GENIA, το μουσικό σχήμα του Πολιτιστικού Ομίλου "Βασιλιτζιάς" και το ρεμπέτικο σχήμα "Κουτσαβάκια". Πάμε να περάσουμε μια όμορφη βραδιά με χορό, τραγούδι, διασκέδαση και πολλά ρόδια!
>> Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, Λάρνακα.

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού
Θεσμός έχει καταστεί η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα της Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου, η πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, με σκοπό τη διατήρηση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε των ηθών και εθίμων της κοινότητας και γενικότερα της Κύπρου. Η γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στον εκδρομικό χώρο 'Κυπάρισσος', θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Φυσικά επίκεντρο θα είναι το παραδοσιακό έδεσμα του παλουζέ, που θα σερβίρεται! Η γιορτή θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους.
>> Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, εκδρομικός χώρος 'Κυπάρισσος', Σαλαμιού, επ. Πάφου.

2ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Το πιο γλυκό φεστιβάλ, που κατάφερε πέρσι στην πρώτη του διοργάνωση να συγκεντρώσει περίπου 7000 επισκέπτες, επιστρέφει και φέτος για δεύτερη χρονιά! Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού, που προγραμματίζεται στην όμορφη και κοσμοπολίτικη Κακοπετριά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Κακοπετριά της επαρχίας Λευκωσίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού όλα τα γλυκά του κουταλιού θα βγουν "Από την Αρμαρόλλα της γιαγιάς… στα δρομάκια της Κακοπετριάς", με σκοπό φυσικά να τα γευτούμε και να τα απολαύσουμε! Πέρσι πάντως, σ' αυτήν τη γλυκιά γιορτή δοκιμάσαμε 49 διαφορετικά είδη γλυκού του κουταλιού, φτιαγμένα όλα με αγάπη και άριστη τεχνογνωσία! Οπότε φέτος αναμένουμε να δοκιμάσουμε ακόμα περισσότερα! Το μόνο πάντως σίγουρο είναι ότι οι νοικοκυρές βρίσκονται ήδη στις κουζίνες τους!
>> Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Κακοπετριά, επ. Λευκωσίας.

Πάμε για Παλουζέ στο Άρσος
Το Άρσος την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου διοργανώνει τη δική του Γιορτή του Παλουζέ με ένα πλούσιο πρόγραμμα, προϊόντα και ζεστό ζεστό παλουζέ για όλους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και γνωριμία με το χωριό. Αν βρεθείς εκεί στις 30 του Σεπτέμβρη θα έχεις την ευκαρία να περιηγηθείς στα παραδοσιακά σπίτια του χωριού, να επισκεφτείς το Μουσείο Λαϊκης Τέχνης, να δεις τις βυζαντινές εκκλησίες του Άρσους, να περπατήσεις στο μονοπάτι της της φύσης 'Οι έξι βρύσες' και να θαυμάσεις από κοντά τα παραδοσιακά οινοποιεία και τους χώρους απόσταξη της ζιβανίας. Επίσης θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς ρετσιέλια, σουτζιούκκο, κιοφτέρκα, έψημα και πολτό, παλουζέ, αρκατένα, κουλλουρούθκια με το έψημα, τσαμαρέλλα, κρασί, ζιβανία, λουκουμάδες και να γνωρίσεις τα αρωματικά βότανα του χωριού. Ακόμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Χορευτικό όμιλο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και το μουσικό σχήμα ΑΝΤΑΜΑ με μουσικές της Κύπρου του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.
>> Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Πλατεία κοινότητας Άρσους, επ. Λεμεσού, 16.00.

Πάμε στη Λόφου για τη Γιορτή του Παλουζέ
Τον Αύγουστο αρχίζει ο τρύγος, ως εκ τούτου και τα κοφίνια με τα τσαμπιά προορίζονται για κρασί, αλλά και διάφορα άλλα εδέσματα όπως παλουζέ, σουτζούκκο κ.ά. Αυτά δηλαδή που θα απολαμβάνουμε στα κατά τόπους φεστιβάλ που θα διοργανώνονται στις ορεινές κυρίως περιοχές του νησιού μας (δες εδώ τα φεστιβάλ παλουζέ). Ένα από αυτά θα διοργανωθούν στη Λόφου της επαρχίας Λεμεσού τον προσεχή Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 30 του μήνα στην αυλή του Δημοτικού σχολείου, στις 15.30. Το 29ο Φεστιβάλ Ππαλουζέ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Αποδήμων και η Επιτροπή Γυναικών Λόφου. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το σχήμα του Μ. Χατζημιχαήλ, live link από τον Ρίκκο Ιωάννου, τραγούδια από τη Δημοτική Χορωδία Ύψωνα, χοροί, λαϊκοί τεχνίτες, παιδική γωνιά κ.ά. Στο χώρο της εκδήλωσης θα διεξαχθεί επίσης το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών, ενώ θα υπάρχουν λαϊκοί τεχνίτες και παιδική γωνιά. Στο φεστιβάλ θα προσφέρεται δωρεάν Ππαλουζές σε όλο τον κόσμο.
>> Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Λόφου, επαρχία Λεμεσού, 15.30.

Μουστολιχουδιές
Του μούστου τα εδέσματα ελάτε να γευτείτε, της Κύπρου την παράδοση να μεν την λησμονείτε. Με αυτό το στίχο το Κέντρο Νεότητας Ποταμίτισσας μας προσκαλεί στην Ποταμίτισσα, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στην πλατεία της εκκλησίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή του παλουζέ "Μουστολιχουδιές". Η γιορτή ξεκινά στις 4:30 μ.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: άλεσμα σταφυλιών, παρασκευή παλουζέ και σιουσιούκκου, απόσταξη ζιβανίας, δωρεάν γευσιγνωσία ζεστού παλουζέ σε όλους, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό όμιλο «Όλυμπος - Ιαματική», φαγοπότι και γλέντι με τον Ανδρέα Σάββα & το σχήμα του. Για φαγητό θα πωλείται κλέφτικο με πατάτες και σαλάτα. Τιμή: €10 με ένα ποτό (κρατήσεις (φαγητού): στο τηλ. 99333835 μέχρι 24/09/2018, Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κρατήσεων).
>> Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, Ποταμίτισσα, επ. Λεμεσού, 16.30.

Φεστιβάλ Κόκκινου Πηλού
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας διοργανώνει το 8ο Φεστιβάλ Κόρνου "Ημέρες Κόκκινου Πηλού". Πρόκειται για ημέρες γεμάτες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις με εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Επίκεντρο των ημερών αυτών η παράδοση του Κόρνου στην επεξεργασία του Κόκκινου χώματος και κατασκευή πήλινων αγγείων! Μια παράδοση που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των χρόνων και η πορεία της συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου στο αγγειοπλαστείο Κόρνου και στα στενά δρομάκια στο κέντρο της κοινότητας.
Για πληροφορίες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, δες ΕΔΩ.
>> Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Κόρνος, επ. Λάρνακας.

15ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας
Η φετινή διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλαμινού . Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2018. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να διατηρήσει, να προβάλει και να προωθήσει την Παραδοσιακή Κουλτούρα του τόπου μας, στηρίζοντας έτσι τις γυναίκες της υπαίθρου μας στην προσπάθεια τους για επαγγελματική δραστηριότητα.
Το 15ο Φεστιβάλ παραδοσιακής Κουλτούρας έχει θέμα τα σιροπιαστά εδέσματα του τόπου μας. Στα περίπτερα επίδειξης και γευσιγνωσίας το καττιμέρι, τα δάκτυλα των κυριών, οι πισίες με το μέλι θα έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα ο αγαπημένος Σεφ Χρίστος Χριστοδούλου θα παρουσιάσει δημιουργικές συνταγές με τοπικά προϊόντα. Στο φεστιβάλ πέραν της συμμετοχής των Μελών του Συλλόγου παραχωρούνται και περίπτερα σε άλλα οργανωμένα σύνολα άλλων περιοχών για να προβάλουν τα δικά τους προϊόντα.
>> Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, Αλαμινός, επ. Λάρνακας, 15.00.

USERS SAY

AGENDA

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δες ακόμη

Σε εστιατόριο της Λευκωσίας οι έγκυες τρώνε δωρεάν
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Σε εστιατόριο της Λευκωσίας οι έγκυες τρώνε δωρεάν

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, στο εστιατόριο αυτό της πρωτεύουσα, οι εγκυμονούσες τρώνε δωρεάν

Παραμυθούπολη Χριστουγέννων: οι συναυλίες και οι καλλιτέχνες
ΜΟΥΣΙΚΗ

Παραμυθούπολη Χριστουγέννων: οι συναυλίες και οι καλλιτέχνες

Ετοιμάσου να διασκεδάσεις με παιχνίδια, αγορά, και συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες 

6+1 νέες αφίξεις για να περάσεις όμορφα στη Λάρνακα
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

6+1 νέες αφίξεις για να περάσεις όμορφα στη Λάρνακα

Τα καινούργια μαγαζιά, τα πιάτα, η ατμόσφαιρα και οι νέες τάσεις στην πόλη του Ζήνωνα

Μπάμπης Στόκας & Μελίνα Κανά στη Λευκωσία

Προσεχώς

Μουσική
Μπάμπης Στόκας & Μελίνα Κανά στη Λευκωσία
BACK TO TOP